Informacja prasowa
Vorwerk Polska
Batoniki na dobre wyniki – garść inspiracji na zdrowe śniadanie ucznia
Czy też słyszycie już w oddali dźwięk szkolnego dzwonka? Tysiące dzieci czeka na powrót do prawdziwych, a nie wirtualnych ławek. Dla rodziców początek roku szkolnego i koniec nauczania zdalnego to z kolei powrót do powtarzanego każdego wieczora pytania – co zapakować do szkolnego lunchboxa? Oto garść inspiracji na przekąski idealne – szybkie w przygotowaniu, bezpieczne do transportu w plecaku ucznia, a do tego zdrowe i bogate w składniki wspomagające koncentrację i pracę mózgu.
Naukowcy nie mają wątpliwości, że istnieje związek między zdolnościami umysłu a dostarczaniem organizmowi określonych składników w pożywieniu, które stymulują produkcję hormonów i chemicznych substancji – neuroprzekaźników, odpowiedzialnych za myślenie i zapamiętywanie. Jakich produktów nie powinno więc zabraknąć w diecie ucznia?
Słodkości dla umysłu bystrości
Zaskakujące, ale tak – słodycze mogą mieć dobry wpływ na pracę mózgu dzieci w szkole. Rodzice nie powinni obawiać się słodkości w lunchboxie ucznia, jeśli przygotują je samodzielnie i zadbają o to, by składały się ze zdrowych półproduktów. Jakich? Suszone owoce, orzechy (włoskie, laskowe, migdały), pestki (dyni, słonecznika) to bogactwo kwasów tłuszczowych Omega-3 i witaminy E, niezwykle ważnych dla pracy mózgu. Jego działanie wspierają też produkty bogate w żelazo (którego niedobór upośledza zdolność rozumowania i uczenia się) jak kakao, nasiona chia czy ziarna amarantusa. Jakie słodkości przygotować z takich produktów? Kopalnią inspiracji jest Cookidoo® – platforma z przepisami na Thermomix®, na której pojawiła się właśnie druga część kolekcji „Śniadanie ucznia”. W niej znajdziecie przepis na batoniki na dobre wyniki, z daktylami, suszonymi morelami, nasionami chia i płatkami migdałowymi, których przygotowanie zajmuje zaledwie kwadrans! Po inne propozycje warto zajrzeć do pierwszej części kolekcji „Śniadanie ucznia”, wśród których znajdziecie m.in. przepis na ciastka na myślenie (z orzechami włoskimi, suszoną żurawiną i gorzką czekoladą) albo na muffinki mocy, pełne płatków owsianych, wiórków kokosowych i ekspandowanego amarantusa.
Słoik pełen zdrowia
Przedszkolne poranki w wielu domach to prawdziwy wyścig z czasem. Zanim więc na dobre wdrożymy się w rutynę roku szkolnego ułatwiajmy sobie życie i pożywne śniadanie (a także drugie śniadanie do plecaka) przygotujmy dzień wcześniej. Tu świetnie sprawdzą się tzw. śniadania ze słoika, które możemy przygotować wieczór wcześniej i pozostawić w lodówce, by następnego dnia zjeść je ze smakiem. To też dobra alternatywa dla tradycyjnego lunchboxa – bezpieczna do transportu i nie zajmuje wiele miejsca w szkolnym plecaku. Jeśli tak jak my doceniacie prozdrowotne właściwości kaszy jaglanej oraz szeroki wachlarz możliwości wykorzystania jej w kuchni, postawcie na jaglankę à la Snickers w słoiczkach. W połączeniu z daktylami, orzeszkami ziemnymi i gorzką czekoladą to prawdziwa bomba zdrowia na początek dnia. Inna opcja w sam raz do lunchboxa to pieczony naleśnik jaglany z malinami, a do tego zamknięty w słoiczku jogurt mango. Ten przepis znajdziecie w kolekcji „Pomysł na lunch”, dostępnej także na platformie z przepisami na Thermomix®.
Batoniki na dobre wyniki
(TM6, TM5)
SKŁADNIKI
60 g daktyli, suszonych, bez pestek, miękkich lub 60 g moreli suszonych, bez pestek, miękkich
gorąca woda, do namoczenia daktyli
140 g masła orzechowego (patrz wariant)
50 g miodu
30 g masła
50 g ryżu preparowanego
50 g migdałów, w płatkach
20 g wiórków kokosowych
10 g nasion chia (opcjonalnie) Przygotowanie z urządzeniem Thermomix®
1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej daktyle. Zalać taką ilością gorącej wody, aby były przykryte. Odstawić do namoczenia na 15 min. W tym czasie kwadratową formę (20 x 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Namoczone daktyle przecedzić przez koszyczek.
2. Do naczynia miksującego włożyć namoczone daktyle, masło orzechowe, miód i masło, podgrzewać 3 min/50°C/obr. 2, następnie zmiksować 20 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
3. Dodać ryż preparowany, migdały, wiórki kokosowe i nasiona chia, wymieszać przy pomocy kopystki 15 s/ /obr. 3. Masę przełożyć do przygotowanej wcześniej formy. Powierzchnię masy mocno docisnąć i wyrównać łyżką lub dłonią, przykryć dokładnie folią spożywczą, odstawić do lodówki na min. 3 godz. Ostrym nożem pokroić stężałą masę na 12 batoników. Batoniki na dobre wyniki podawać jako drugie śniadanie lub przekąskę.
Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®
1. Daktyle umieścić w misce. Zalać taką ilością gorącej wody, aby były przykryte. Odstawić do namoczenia na 15 min. W tym czasie kwadratową formę (20 x 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Namoczone daktyle przecedzić.
2. Namoczone daktyle, masło orzechowe, miód i masło, podgrzewać w garnku, następnie zmiksować w blenderze, przełożyć ponownie do garnka.
3. Dodać ryż preparowany, migdały, wiórki kokosowe i nasiona chia, wymieszać. Masę przełożyć do przygotowanej wcześniej formy. Powierzchnię masy mocno docisnąć i wyrównać łyżką lub dłonią, przykryć dokładnie folią spożywczą, odstawić do lodówki na min. 3 godz. Ostrym nożem pokroić stężałą masę na 12 batoników. Batoniki na dobre wyniki podawać jako drugie śniadanie lub przekąskę.
WSKAZÓWKA
• Jeśli daktyle lub morele są twarde, konieczne jest ich namaczanie przez min. 2 godz.
• Przepis „Masło orzechowe” znajduje się na platformie Cookidoo®.
WARIANT
• Masło orzechowe z orzeszków ziemnych można zastąpić masłem z dowolnych orzechów, np. migdałów lub nerkowców.