Zdrowie

Bądź kulinarnie mocny – użyj słodkich przetworów do tradycyjnych dań

Bądź kulinarnie mocny – użyj słodkich przetworów do tradycyjnych dań
Bądź kulinarnie mocny – użyj słodkich przetworów do tradycyjnych dań Smakowita konfitura z dyni, wyśmienite gruszki w syropie, śliwki w aromatycznej zalewie – słodkie przetwory

Bądź kulinarnie mocny – użyj słodkich przetworów do tradycyjnych dań
Smakowita konfitura z dyni, wyśmienite gruszki w syropie, śliwki w aromatycznej zalewie
– słodkie przetwory nie tylko możemy użyć do herbaty, gofrów czy naleśników, ale też do pieczonych mięs. Choć tradycyjne dania w słodkiej wersji dla wielu wciąż brzmią dość egzotycznie, to warto uruchomić wyobraźnię i wzbogacić swoje kulinarne horyzonty
o ciekawe połączenia smaków – przekonują edukatorzy Banków Żywności w projekcie „Kulinarnie Mocni”.
Obiad niebanalny
Miłośnicy tradycyjnych potraw z pewnością nie wyobrażają sobie udanego przyjęcia bez mięsnych pieczeni. Aby nadać im charakteru, podajmy je w towarzystwie śliwkowych powideł lub konfitury z dyni. Dodanie słodkich pyszności ze słoika do prostych i tradycyjnych potraw sprawi, że danie uzyska dodatkową nutę smakową a my – zaskakujący efekt kulinarny. Doprawiając je aromatycznymi przyprawami i ziołami zaskoczymy wszystkich domowników i przegonimy kulinarną niemoc, która od czasu do czasu zagląda do naszej kuchni.
Śliwki w syropie jako dodatek do pieczeni
Składniki
• 1kg śliwek
• 300 g cukru
• 300g cukru
• 500 ml wody
• 1 kora cynamonu np. marki Kamis
• 5-7 goździków np. marki Kamis
Sposób przygotowania
Umyte śliwki przekrój na pół i wyjmij z nich pestki. Owoce ułóż w wyparzonych słoikach. Do wody dodaj cukier, goździki i cynamon. Gotuj kilka minut do uzyskania syropu. Śliwki zalej gorącym syropem, zakręć, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 120°C i pasteryzuj przez około 30 minut. Po wyjęciu odstaw do góry dnem do wystygnięcia. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu. Śliwki możesz podawać w towarzystwie pieczonych mięs.
Dobra rada: Po pasteryzacji warto postawić słoiki z przetworami do góry dnem. Dzięki temu upewnisz się, czy słoik jest dobrze zakręcony i szczelny.
Pieczone pierożki z konfiturą z dyni
Składniki
• 300g mąki pszennej
• 300g masła
• 300g białego sera
• 250g konfitury z dyni
• 2 łyżeczki kardamonu mielonego np. marki Kamis
Sposób przygotowania
Do mąki dodaj kardamon i zimne masło. Całość wymieszaj. Następnie dodaj dwukrotnie zmielony ser i wyrób na jednolite ciasto. Odstaw je do lodówki na około godzinę. Z ciasta formuj małe, okrągłe placki. Nakładaj na nie łyżeczkę konfitury z dyni i sklejaj na kształt pierożków. Gotowe układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pierożki piecz około 20 minut w temperaturze 190°C.
Te i więcej przepisów znajdziesz na stronie www.kamis.pl/kulinarnie-mocni

A to już wiesz?  Nagroda Prezydenta WFH dla Bogdana Gajewskiego, prezesa Polskiego Stowarzyszenia

Smacznego!
O programie „Kulinarnie Mocni”
To społeczna inicjatywa Banków Żywności i firmy McCormick Polska skierowana do edukatorów Banków Żywności, którzy prowadzą zajęcia kulinarne dla osób korzystających
z Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa oraz wszystkich uczestników warsztatów lokalnych. Celem akcji jest wsparcie polskich rodzin w zakresie smacznego, prostego
i efektywnego gotowania oraz aktywacja lokalnych społeczności. Organizatorzy akcji pokazują, jak, niezależnie od wysokości domowego budżetu, stworzyć smaczne i zdrowe dania przy użyciu odpowiednio dobranych przypraw oraz ziół. Akcja wpisuje się również w trend niemarnowania żywności i ideę włączania społecznego. Dzięki wiedzy zdobytej na warsztatach osoby korzystające z Programu Operacyjnego Pomocy Żywnościowej mogą cieszyć się pysznymi i pełnowartościowymi posiłkami nie nadwyrężając domowego budżetu. Wystarczy szczypta kreatywności i zaangażowania.
McCormick
McCormick & Company, Inc. globalny lider w produkcji ziół i przypraw oraz dodatków smakowych. Z 4,3 miliarda USD rocznej sprzedaży firma produkuje, dostarcza na rynek i dystrybuuje przyprawy, mieszanki przypraw, zioła i inne produkty smakowe dla całej branży spożywczej — punktów detalicznych, producentów żywności i gastronomii. Każdego dnia, bez względu na to, co jesz i gdzie, możesz cieszyć się przyprawami McCormick. Więcej informacji na stronie: www.mccormickcorporation.com.

O McCormick w Polsce
Firma jest obecna w Polsce od 2011 roku. Jej główna siedziba znajduje się w Stefanowie. McCormick zatrudnia w Polsce ponad 900 osób. Firma jest krajowym liderem w ilości sprzedaży na rynku przypraw i musztard, które oferuje pod markami KAMIS i Galeo.
McCormick Polska jest wieloletnim partnerem Banków Żywności. W 2015 roku firma wraz z Bankami Żywności rozpoczęła realizację programu Kulinarnie mocni, w ramach którego edukuje na temat doboru odpowiednich przypraw i ziół dla wydobycia oraz podkreślenia głębi smaku potraw złożonych z podstawowych składników. McCormick Polska dwukrotnie został wyróżniony przez Federację Polskich Banków Żywności: nagrodą im. Jacka Kuronia jako „Darczyńca roku 2012” oraz w tym roku – jako długoletni partner Banków Żywności.
Banki Żywności
W całej Polsce działają obecnie 32 Banki Żywności zrzeszone w federację, których misją jest ratowanie żywności przed zmarnowaniem i wspieranie nią najbardziej potrzebujących.
Banki Żywności najpierw pozyskują artykuły spożywcze poprzez wyszukiwanie źródeł żywności produkowanej w nadmiarze lub za pomocą akcji zbiórkowych, następnie magazynują produkty i przekazują je nieodpłatnie na rzecz organizacji społecznych. Ponadto Banki Żywności prowadzą działalność edukacyjną na rzecz prawidłowego żywienia i niemarnowania żywności.

A to już wiesz?  Wielki finał programu PoZdro! we Wrocławiu

Zapraszamy na www. kamis.pl/kulinarnie-mocni

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy