Wrocław, 18.05.2018
INFORMACJA PRASOWA
Zdrowy smak natury:
Aromatyczne placuszki z cukinii i komosy ryżowej z hummusem
Do przygotowania dania wykorzystaj Hummus klasyczny Well Well.
Komosa ryżowa nie bez powodu zyskuje na popularności, zawiera duże ilości błonnika i białka, ma niski indeks glikemiczny i jest lekkostrawna! Warto więc wprowadzić ją do swojego menu i korzystać z jej właściwości do woli. Poniżej przepis na pyszne placki z cukinii i komosy ryżowej z dodatkiem hummusu. Placuszki są bardzo łatwe w przygotowaniu, świetnie sprawdzą się jako danie obiadowe, lunch lub pyszna przekąska na gorąco i na zimno. Śmiało można zabrać je ze sobą do pracy lub na piknik w plenerze. Idealnie komponują się z ulubionym sosem np. jogurtowym, ziołowym czy sosem z tahini. Smakują dorosłym i dzieciom, a ze względu na swój skład śmiało mogą wzbogacić menu wegetarian.
Składniki dla 2 osób:
1 duża cukinia (3 szklanki startej cukinii)
½ szklanki komosy ryżowej
½ opakowania hummusu klasycznego Well Well
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
½ szklanki pełnoziarnistej mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki soku z cytryny
sól pieprz
ulubione przyprawy: oregano, bazylia, koper
Na sos jogurtowo-hummusowy:
½ opakowania hummusu klasycznego Well Well
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka musztardy
Przygotowanie:
1. Do garnka wlewamy szklankę wody i dosypujemy komosę, gotujemy aż do momentu wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem około 10-12 minut.
2. Cebulę i czosnek kroimy i wraz z przyprawami podsmażamy na patelni.
3. Cukinię obieramy, ścieramy na tarce i wyciskamy z niej jak najwięcej wody, jeśli będzie zbyt mokra, placki nie będą zwarte i chrupkie.
4. Dodajemy hummus i wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy
5. Formując małe placki, smażymy na patelni, około 3-4 minuty z każdej strony.
Wskazówka: Placuszki serwujemy z ulubionym sosem np. jogurtowym, czosnkowym lub tahini
Gotowe! Wszystkiego Smacznego!
Well-well.eu
Podpowiedź: W przepisie wykorzystano *Hummus klasyczny Well Well.
———————–produkt wykorzystany w przepisie——————————–
Hummus klasyczny marki WellWell to prawdziwa gratka dla smakoszy, którzy cenią sobie zdrową, smaczną kuchnię i oryginalne produkty bez żadnych sztucznych dodatków, ulepszaczy smaku czy zbędnego cukru. Jest gęsty, sycący, ma kremową konsystencję, a do tego jest przepełniony aromatem tahini, oliwy z oliwek, czosnku i przypraw, z odświeżającą nutką cytryny. Klasycznie prosty i naprawdę smaczny Hummus Well Well składa się w głównej mierze z ciecierzycy i pasty sezamowej. Zarówno ciecierzyca jak i sezam są bogate odżywczo i poza swoimi niewątpliwymi walorami smakowymi są źródłem różnych witamin, między innymi B6, E, A, C a także składników mineralnych, takich jak np. potas, wapń, magnez, żelazo i kwas foliowy. Hummus Klasyczny Well Well zawiera błonnik, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego organizmu.
Hummus klasyczny Well Well można serwować na wiele sposobów. Jest świetnym dodatkiem do kanapek, doskonale nadaje się także do dań głównych. Można nim nadziewać naleśniki, faszerować jajka, użyć go jako sos do falafeli, ulubionych kotletów mięsnych bądź sojowych, lub jako sycący dip do surowych lub grillowanych warzyw. Hummus Well Well smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno, warto więc wykorzystać jego bogactwo wartości odżywczych, smaku i niezliczonych możliwości kulinarnych.
www.well-well.eu
Marka: WellWell
Pojemność: 150 g
Cena: ok. 5,79 zł
*Well Well to marka oferująca produkty na bazie ziaren słonecznika, dyni oraz strączków. Wszystkie produkty marki Well Well są starannie skomponowane z najwyższej jakości składników, są bliskie naturze i charakteryzują się niewielkim stopniem przetworzenia. Pasty są wolne od sztucznych ulepszaczy smaku, barwników czy konserwantów. Produkty marki Well Well kierowane są do miłośników zdrowej, smacznej i różnorodnej kuchni, do osób w każdym wieku, świadomych potrzeby zdrowego odżywiania, dbających o swoje ciało oraz dobre samopoczucie, ceniących produkty naturalne, bogate w witaminy i wartości odżywcze, a także do osób otwartych na nowinki kulinarne i poszukujących nowych kulinarnych możliwości.