Apetyt na wiedzę – przekąski dla uczniów wspomagające koncentrację
W pierwszym miesiącu nowego roku szkolnego, kiedy w głowie wciąż jeszcze letnie harce – z koncentracją krucho. Czy wiecie, że umiejętnie komponując menu dla naszego dziecka możemy pomóc mu w nauce? Jak to możliwe? Zadbajmy, by w jego pudełku śniadaniowym nie zabrakło przekąsek bogatych w magnez, kwasy omega-3 i węglowodany złożone, a także, raz na jakiś czas, słodkich smakołyków, które pobudzą wydzielanie serotoniny odpowiedzialnej za dobry nastrój, który stanie się motywacją do dalszej pracy.
Każdy rodzic wie, jak trudno przekonać pociechę do zdrowej i zbilansowanej diety. Odrobina sprytu i umiejętnie dobrane składniki pozwolą połączyć przyjemne z pożytecznym. Przepyszny łakoć w towarzystwie pełnowartościowych dodatków wzbogaci codzienny jadłospis o dużą dawkę mikro- i makroelementów, które sprawią, że nasze dzieci w mig przyswoją nowo zdobywaną w szkole wiedzę.
Smak, którego nie sposób zapomnieć
Apetyczne, deserowe Ciacho od Dan Cake pod postacią biszkoptowego krążka to idealna propozycja na szkolne drugie śniadanie. Łakoć ten z zewnątrz oblany jest kakaową polewą, a w środku skrywa delikatny mleczny krem mleczny. Oba smaki zaklęte w tym snacku – czekoladowy i śmietankowy – możemy urozmaicić własną porcją dodatków. Ciacho przepysznie smakować będzie w towarzystwie odrobiny bakalii, które jednocześnie dostarczą wielu cennych składników odżywczych. Orzechy laskowe, podobnie jak migdały uzupełnią dietę o magnez, który odpowiada za dobrą pamięć, koncentrację oraz zapobiega spadkom nastroju. Niepozorne rodzynki to natomiast kopalnia witamin z grupy B, niwelujących poziom stresu i zmęczenia. Sycące orzechy włoskie obfitują z kolei w kwasy omega-3, które są niezbędne dla właściwego funkcjonowania mózgu.
Bogate wnętrze w przepysznym towarzystwie
Francuska klasyka śniadaniowa obowiązkowo zawiera w sobie dwa kluczowe elementy – świeże owoce i croissanta. Również najmłodsi miłośnicy wyrobów cukierniczych mogą pomiędzy lekcjami skosztować podobnych smakołyków. Puszysty croissant doskonale smakować będzie w towarzystwie owoców jagodowych, które zawierają dużo witamin, jak również przeciwutleniaczy, wzmacniających komórki nerwowe. – Dzięki aż dwóm dostępnym w naszej ofercie smakom naszych Croissantów dzieci mogą rozsmakować się w kilku wersjach owocowo-rogalikowego drugiego śniadania. Croissant z nadzieniem z orzechów laskowych przepysznie skomponuje się z garścią świeżych malin i truskawek. Croissant z nadzieniem mlecznym wzbogaconym nutą karmelu łagodnie przełamią z kolei wyraziste jagody i borówki – podpowiada Wiktor Kowalski z firmy Dan Cake.
Jak smakuje pozytywna energia?
– Trzecią propozycją na słodki i zarazem wartościowy lunch do szkoły jest Babeczka drożdżowa z nadzieniem kakaowym. Kremowe wnętrze stanowi aż 30% jej masy, dzięki czemu nasyci apetyt małych miłośników kakaowy delicji. Ponadto kakao słynie z tego, że błyskawicznie dodaje energii, co bez wątpienia przyda się przed ważną kartkówką – mówi ekspert firmy Dan Cake. Uzupełnieniem dla babeczki może stać się przygotowane w domu mleko czekoladowe, na bazie gorzkiego kakao, osłodzonego np. cukrem kokosowym o delikatnym, karmelowym aromacie. Nie każdy wie, że sproszkowane owoce kakaowca mają działanie uspokajające – zawartość kwasu walerianowego łagodzi stres. Ponadto jest to jedno z najbogatszych źródeł tryptofanu, który powoduje wydzielanie serotoniny, zwanej hormonem szczęścia. Innym atutem gorzkiego kakao jest wysoka zawartość magnezu – minerału kluczowego dla właściwej pracy układu nerwowego.