Informacja prasowa
29 listopada 2018, Nowy Sącz
Obchodzone z 29 na 30 listopada popularne Andrzejki posiadają bogatą tradycję. Dawniej podczas tej nocy dziewczęta wróżyły, by poznać imię swojego przyszłego wybranka. Dziś wróżby traktujemy z przymrużeniem oka i skupiamy się przede wszystkim na tym, by dobrze się bawić. By impreza była udana, nie można zapomnieć o sycących potrawach. Sprawdźcie, jakie smakołyki zawrzeć w swoim andrzejkowym menu.
Andrzejki – jak to się zaczęło?
Andrzejki to magiczny wieczór wróżb i doskonała okazja na zorganizowanie hucznej zabawy przed adwentem. Dlaczego akurat w tę noc? Dawniej wierzono, że właśnie w wigilię imienin św. Andrzeja na ziemię powracają duchy, które mogą uchylić rąbka tajemnicy o naszej przyszłości. To właśnie dlatego dawniej wróżyły sobie tylko niezamężne dziewczyny. Wszystko po to, by poznać tożsamość swojego przyszłego męża. Początkowo andrzejki traktowano bardzo poważnie, a wróżby odprawiano w osamotnieniu i indywidualnie. Z czasem przybrały formę zabawy w większym gronie.
Przekąski to podstawa
Podczas imprezy idealnie sprawdzi się szwedzki stół. Dzięki temu goście pochłonięci zabawą w każdym momencie będą mogli skosztować serwowanych dań. Planując andrzejkowe menu najlepiej uwzględnić w nim proste i szybkie przekąski, które można jeść palcami – oszczędzi nam to używania dużej ilości naczyń, a gościom nie przeszkodzi w zabawie. Warto zadbać również o jedno ciepłe danie, które wkomponuje się w ideę szwedzkiego stołu. Można postawić na zrobienie własnoręcznie pozycji z naszego menu od początku do końca lub postawić na gotowe rozwiązania takie jak skrzydełka pieczone czy polędwiczki panierowane marki Konspol.
Danie na ciepło: wiejski kociołek z batatami
Składniki:
• 400 g kiełbasy śląskiej z kurczaka firmy Konspol
• 1 duża cebula
• 4 bataty
• 2 papryki czerwone
• 1 szklanka wody
• sól, pieprz do smaku
• oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Kiełbasę śląską z kurczaka firmy Konspol kroimy w plasterki i podsmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smażymy przez 3 minuty. Dodajemy wodę, pokrojoną w małe słupki paprykę oraz pokrojone w kostkę bataty. Całość dusimy pod przykryciem około 20 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Sałatka z polędwiczkami, borówkami i migdałami
Składniki:
• 1 opakowanie polędwiczek panierowanych z kurczaka firmy Konspol
• 250 g roszponki i rukoli
• garść pomidorków koktajlowych
• garść borówek amerykańskich
• garść migdałów
• 250 g sera feta
• kilka liści czerwonej kapusty
• szczypta cukru
Przygotowanie:
Polędwiczki z kurczaka podpiekamy na patelni, odsączamy z nadmiaru tłuszczu i kroimy w kawałki. Roszponkę, rukolę, liście czerwonej kapusty płuczemy i dzielimy na mniejsze części. Następnie kroimy pomidorki koktajlowe w połówki, a ser feta w kostkę. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy. Na koniec dorzucamy garść borówek i migdałów, doprawiamy pieprzem i solą. Sałatkę skrapiamy sokiem z cytryny z odrobiną cukru.
Pieczone skrzydełka z imbirową nutą
Składniki:
• 4 skrzydła pieczone z kurczaka marki Konspol
• sok z 1/2 limonki
• 3 drobno posiekane papryczki chili bez pestek
• 1 łyżka brązowego cukru
• 2 łyżki świeżo startego imbiru
• 1 łyżeczka sosu sojowego
• ziarna świeżego pieprzu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki marynaty: sok z 1/2 limonki, 3 drobno posiekane papryczki chili bez pestek, 1 łyżka brązowego cukru, 2 łyżki świeżo startego imbiru, 1 łyżeczka sosu sojowego, ziarna świeżego pieprzu. Skrzydła z kurczaka zalewamy marynatą i wstawiamy na noc do lodówki. Pieczemy w piekarniku ok. 20 minut, kilkakrotnie obracając.
Smacznego!