Żywność

Amerykańska uczta – stek

Amerykańska uczta – stek
Informacja prasowa 22 marca 2017 r. Amerykańska uczta – stek Jedną z popularnych potraw w Stanach Zjednoczonych jest stek. W Polsce nie ma tak rozwiniętej

Informacja prasowa
22 marca 2017 r.
Amerykańska uczta – stek

Jedną z popularnych potraw w Stanach Zjednoczonych jest stek. W Polsce nie ma tak rozwiniętej kultury jedzenia wołowiny jak u naszych zachodnich przyjaciół, ale z pomocą paru wskazówek możemy przygotować iście amerykańską ucztę. Wystarczy zaopatrzyć się w dobrej jakości mięso i garść smacznych dodatków, które umiejętnie połączone stworzą wspaniały posiłek. Marka Kühne proponuje kilka sposobów na przygotowanie soczystej porcji mięsa.

Ponoć najlepsze steki pochodzą z wołowiny Kobe. Jest to specjalna hodowla krów odmiany Wagyu, która pochodzi z Japonii. Zwierzęta traktowane są tam w specjalny sposób, który umożliwia pozyskanie niezwykle smacznego i bardzo drogiego mięsa wołowego. Jednak nawet najlepszy jego kawałek, nieumiejętnie przygotowany może okazać się nie do zjedzenia. Chcąc uniknąć nieudanej uczty dobrze jest zastosować się do kilku podstawowych rad.

Przygotowanie mięsa
Przygotowując się do przyrządzenia steku powinno się przede wszystkim zwrócić uwagę na wygląd i jakość kupowanego mięsa. Dobra wołowina to ta koloru jasno wiśniowego z widocznymi przerostami tłuszczowymi koloru białego – świadczą one o tym, że była pozyskana z młodego zwierzęcia.

Mięso przed przyrządzeniem należy delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym, aby je usmażyć, nie udusić. Pędzelkiem silikonowym można na nim rozprowadzić dobrej jakości oliwę z oliwek, ponieważ nie powinno się lać tłuszczu na patelnię. Kolejnym ważnym etapem jest samo smażenie. Stek kładziemy na mocno rozgrzaną patelnię. Bezpiecznie jest przewracać go szczypcami, nie widelcem. Jeśli nakłujemy mięso to mogą wypłynąć z niego soki, a zależy nam, aby pozostały w mięsie. Stek smażymy od 1,5 do 3,5 minut z każdej strony. Dłuższe wysmażenie może sprawić, że będzie twardy i niesmaczny. Po właściwej obróbce termicznej można go doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.

Dodatki
Dla koneserów wołowiny pewnie samo mięso będzie wystarczające. Jednak pozostałym osobom proponujemy dodatki, które nie tylko podkreślą smak dania, ale również urozmaicą wygląd całej potrawy.

A to już wiesz?  Cold brew. Herbata, na którą warto poczekać

Grillowane warzywa
Składniki:
• Papryka
• Cebula
• Cukinia
• Zioła prowansalskie
• Sos Barbecue marki Kühne
Przygotowanie:
Warzywa obierz i pokrój (cebulę w piórka, paprykę w cząstki, cukinię w plasterki). Sos barbecue połącz z ziołami. Silikonowym pędzelkiem rozprowadź mieszankę na warzywach. Całość grilluj na patelni po kilka minut z każdej strony.

Sałata amerykańska
Składniki:
• 1 opakowanie mieszanki sałat
• 2 łyżki musztardy
• 3 łyżki octu malinowego marki Kühne
• Ulubiona mieszanka przypraw
• Sól, pieprz
Przygotowanie:
Sałatę przekładamy do miski. W naczyniu łączymy pozostałe składniki. Polewamy sałatę powstałym sosem.
Smacznego!
Więcej informacji na temat marki Kühne, znaleźć można na stronie www.kuhne.pl

Więcej informacji o Kuhne:
Kühne oferuje produkty na bazie octu na każdą okazję – m.in. octy, sosy, dressingi i pikle. Jakość marki to zobowiązanie wobec klientów i wiodąca zasada na każdym polu działalności. Charakterystyczny, doskonale wyważony smak zapewniają wyjątkowe receptury. Ręcznie zbierane korniszony, kremowe dresingi czy organicznie produkowany ocet – wszystkie, dla idealnego smaku, stworzono na bazie najlepszych składników. Najlepszym potwierdzeniem wyjątkowej jakości jest zaufanie konsumentów na całym świecie. Marka jest obecna w ponad 50 krajach. W Niemczech Kűhne znajduje się na liście 20 najlepszych marek. Jest to jedna z najstarszych firm w Niemczech, jej korzenie sięgają prawie 300 lat wstecz, dając gwarancję wysokiej jakości. W 1722 roku powstała w Berlinie mała octownia, która 40 lat później przeszła w posiadanie rodziny Kűhne. 100 lat później cesarz niemiecki Wilhelm I przyjął Kűhne w poczet dostawców Dworu Królewskiego. Od tego czasu rodzinny biznes rozwijał się i unowocześniał. Asortyment produktów był wciąż urozmaicany i rozszerzany. Po octach przyszedł m.in. czas na produkcję musztard, dressingów, sosów, kremów balsamicznych. Rozwój nigdy nie ustaje! Firma Kűhne wciąż poszukuje inspiracji i wprowadza kolejne innowacje aby usatysfakcjonować smakoszy i koneserów.
Więcej informacji o marce, znaleźć można na stronie www.levant.pl

A to już wiesz?  Warzywa konserwowe - zdrowie zamknięte w słoiku

Więcej informacji o LEVANT FOODS:
LEVANT FOODS- importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdza m.in.: uzyskany ośmiokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji na temat marki, znaleźć można na stronie www.levant.pl

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy