Zdrowie

Alergia przyczyną migreny?

Alergia przyczyną migreny?
Alergia przyczyną migreny? Porada eksperta Poznań, 13 października 2016 Silny ból głowy i objawy, które towarzyszą migrenie skutecznie utrudniają codzienne funkcjonowanie, a czasem nawet najprostsze

Alergia przyczyną migreny?

Porada eksperta
Poznań, 13 października 2016

Silny ból głowy i objawy, które towarzyszą migrenie skutecznie utrudniają codzienne funkcjonowanie, a czasem nawet najprostsze czynności. Schorzenie to najczęściej występuje u kobiet w średnim wieku. Jednak dotyczy tak wielu osób, że migrenowe bóle głowy znalazły się w pierwszej dwudziestce dolegliwości, w klasyfikacji Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), których negatywne działanie wpływa na jakość życia. Co powoduje migrenę, i jak sobie z nią radzić?

Migrena, a ból głowy
Choć ból migrenowy łatwo pomylić ze zwykłym bólem głowy, między tymi dwiema dolegliwościami nie można postawić znaku równości. Punktem wspólnym jest występowanie intensywnego bólu, jednak migrena to zwykle pulsujący, jednostronny i długotrwały (utrzymujący się nawet do 3 dni) ból w okolicy skroni, choć z czasem może być on odczuwalny w całej głowie. Przede wszystkim jest to schorzenie przewlekłe, powtarzające się systematycznie. Dodatkowo objawy migreny znacznie wychodzą poza obręb głowy. Towarzyszą jej inne dolegliwości, takie jak: wyczulona wrażliwość na bodźce zewnętrzne, np. dźwięki, zapachy, światło, a nawet mdłości i wymioty.
Z aurą czy bez aury
Migreny można podzielić na: epizodyczne (występujące rzadziej niż 15 dni w miesiącu) oraz przewlekłe, czyli bóle trwające nawet 4 godziny, częściej niż 15 dni w miesiącu, przez okres minimum 3 miesięcy. Wśród nich rozróżnia się także tzw. migreny z aurą i bez aury. Co to oznacza w praktyce?
Migrena z aurą, inaczej zwana klasyczną, stwierdzana jest znacznie rzadziej. Charakteryzuje się tym, że ból poprzedzony jest innymi objawami, które mogą utrzymywać się od kilku minut nawet do godziny. Są to między innymi: problemy z widzeniem, sztywność mięśni, brak apetytu czy zmienność nastroju.
Natomiast migrena bez aury, czyli zwyczajna, pojawia się nagle, nie dając wcześniej o sobie znać. Bóle są częste, a ich pojawienie się w zasadzie uniemożliwia dalsze normalne funkcjonowanie, np. pracę przy komputerze. To, że chory nie przeczuwa zbliżającego się bólu, nie znaczy, że nie odczuwa innych dolegliwości. Migrenie bez aury towarzyszyć mogą np. wymioty czy światłowstręt. O tej zwyczajnej odmianie możemy mówić, dopiero gdy napady są powtarzalne i wystąpiły wcześniej minimum 5 razy.
Przyczyny migreny
Nadal nieznane są wszystkie przyczyny występowania migreny i mechanizm jej powstawania. Do czynników, które przyczyniają się do jej istnienia zalicza się nie tylko wrodzone predyspozycje, czyli uwarunkowania genetyczne, ale także przyczyny zewnętrze, takie jak urazy głowy czy nadużywanie leków przeciwbólowych. Naukowcy stwierdzili także, że do migreny przyczyniają się zmiany zachodzące w gospodarce hormonalnej, menstruacja, odwodnienie, brak snu, stres, ale także prowadzenie złego trybu życia oraz niewłaściwa dieta.
Najnowsze badania pokazują, że spożywanie niektórych pokarmów mogą znacząco wpłynąć na powstanie migreny. Zazwyczaj są to produkty bogate w histaminę, np. napoje alkoholowe, tyraminę, która występuje m. in. cytrusach, kiszonkach i owocach morza oraz fenyloetyloaminę, zawartą w czekoladzie i wędlinach. Także niedobór witamin i niektórych związków mineralnych w diecie sprawia, że migrena staje się bardziej prawdopodobna, chodzi głównie o magnez oraz ryboflawinę (witamina B2).
Również inne pokarmy, których standardowo nie wiążemy z występowaniem bólów głowy, mogą być odpowiedzialne za występujące dolegliwości. Warto dokładnie sprawdzić, jakie produkty, które znajdują się w codziennej diecie mogą negatywnie wpływać na zdrowie. Wykonując badanie krwi (test ImuPro) na alergię IgG-zależną, czyli opóźnioną, pacjent otrzyma listę pokarmów potencjalnie szkodzących, które należy wykluczyć z menu. Lekarz lub dietetyk wprowadzi tzw. dietę eliminacyjną, która polega na zastąpienie składników szkodzących, produktami o podobnych wartościach odżywczych. Badani, którzy po zdiagnozowaniu alergii IgG-zależnej przeszli na dietę eliminacyjną, zauważyli u siebie znaczną poprawę samopoczucia, w tym mniejszą częstotliwość występowania napadów migreny, krótszy czas ich trwania oraz poprawę w funkcjonowaniu układu pokarmowego.
Nie tylko farmakologia
Bóle migrenowe leczy się farmakologicznie, za pomocą silnych leków przeciwbólowych, dobranych przez lekarza. Schorzenia tego nie da się jednak wyleczyć, choć można w zadowalającym stopniu ograniczyć jego występowanie. Warto prócz leczenia farmakologicznego wspomóc terapię odpowiednim trybem życia, czyli unikać stresu i zapewniać organizmowi odpowiednią dawkę snu, ruchu oraz zwrócić uwagę na dietę. Wprowadzenie u pacjenta diety eliminacyjnej na podstawie wyników badania ImuPro, która wykluczy produkty niekorzystne dla zdrowia sprawi, że napady będą sporadyczne i mniej intensywne.
Dr n. med. Mirosława Gałęcka
Instytut Mikroekologii w Poznaniu
Dodatkowe informacje:
Instytut Mikroekologii w Poznaniu świadczy najnowocześniejsze usługi medyczne dla pacjentów oraz lekarzy z całej Polski. Jest to firma medyczna, która jako pierwsza wprowadza na rynek Polski innowacyjne analizy laboratoryjne na bazie własnych badań doświadczalnych, które przeprowadzane są według ogólnie przyjętych norm i standardów naukowych. Ponadto Instytut Mikroekologii ściśle i nieustannie współpracuje z najlepszymi jednostkami naukowymi i akademickimi w Polsce oraz zagranicą. Swą wizję firma realizuje poprzez:
• dokładność i wiarygodność przeprowadzanych badań laboratoryjnych
• zaangażowanie pracowników w życie naukowe
• lekarze pracujący w Instytucie zawsze poszukują do skutku źródła dolegliwości pacjenta, nigdy nie działają jedynie na objawy.
Instytut Mikroekologii bazując na ponad 50-letnim doświadczeniu Instytutu Mikroekologii w Herborn (Niemcy), jako pierwszy w Polsce zajmuje się przeprowadzaniem badań mikrobiologicznych, których celem jest rozpoznawanie rdzennych przyczyn wielu przewlekłych schorzeń. Są to zazwyczaj dolegliwości, z którymi pacjenci borykają się od lat, a których przyczyny nie są bliżej znane np.: dolegliwości skórne (atopowe zapalenie skóry, świerzbienie, łuszczyca, pokrzywka) czy też dolegliwości żołądkowo-jelitowe (biegunki, zaparcia, wzdęcia).
W skład Instytutu Mikroekologii wchodzi nowoczesne laboratorium wyposażone w specjalistyczny sprzęt laboratoryjny, profesjonalne narzędzia oraz niezbędne „know how” umożliwiające przeprowadzanie specjalistycznych badań. Zespół tworzą specjaliści z wieloletnim doświadczeniem w zakresie mikrobiologii oraz medycyny ogólnej.
Instytut Mikroekologii w Poznaniu przeprowadza badanie ImuPro jako jedyny ośrodek w Polsce. Instytut uczestniczy w corocznej międzynarodowej kontroli jakości obejmującej 17 laboratoriów na całym świecie. Oznacza to, iż czułość i swoistość oznaczeń wykonywanych w laboratorium kontrolowane są przez niezależną organizację zewnętrzną (EvomedMedizinService GmbH). Instytut co roku spełnia wymagania dotyczące jakości wykonania badań, czego dowodem są otrzymane certyfikaty.
Więcej informacji www.instytut-mikroekologii.pl.

A to już wiesz?  Rozpocznij Nowy Rok naturą!

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy