ABC Konesera Kawy: Zdradzamy tajemnice kawowych opisów
Uzyskując miano jednego z najpopularniejszych napojów świata, kawa stała się produktem ogólnodostępnym i …niezwykle zróżnicowanym. Mnogość odmian, sposobów palenia czy aromatów może utrudnić wybór najlepszej jakościowo mieszanki. Co o jej właściwościach powiedzą nam informacje z etykiety lub opisu producenta?
Szacuje się, że rocznie na świecie wypijanych jest 400 mld filiżanek kawy. Przy takiej skali nie może dziwić fakt, że producenci wprowadzają na rynek coraz to więcej propozycji – tak, by oferta zdobyła uznanie jak najszerszego grona klientów. Warianty ziarniste, mielone, rozpuszczalne, w kapsułkach lub saszetkach; selekcjonowane z jednej lub różnych odmian ziaren; o aromatach owocowych czy czekoladowych – jak spośród tak wielu możliwości wybrać kawę, która najbardziej przypadnie nam do gustu? Podpowiedź mogą stanowić informacje zawarte na opakowaniu lub w opisie producenta.
Poszukując korzeni, czyli miejsce pochodzenia
W dobie wzrastającej świadomości konsumentów i zwiększającej się popularności wyrobów fair trade, producenci często informują o miejscu pochodzenia ziaren, wykorzystywanych do skomponowania danej mieszanki. Kawowiec jest uprawiany w pasie równikowym, między zwrotnikiem Raka a zwrotnikiem Koziorożca, na zboczach osłoniętych od wiatru. Wymaga ciepłego, wilgotnego klimatu i stałej temperatury pomiędzy 15 a 25 °C. Z uwagi na zróżnicowanie warunków atmosferycznych panujących w rejonach, w których zlokalizowane są kawowe plantacje, pochodzące z nich odmiany mogą cechować zupełnie inne aromaty. Dla przykładu – szlachetną w smaku Arabikę uprawia się głównie w strefach od 600 do 2000 m n.p.m., wyróżniających się wysokimi temperaturami, np. w Ameryce Południowej. Nieco bardziej wyrazista Robusta jest domeną plantacji znajdujących się poniżej 600 m n.p.m. – w tym: w Indiach, Indonezji czy Wietnamie. Analizując wpływ warunków atmosferycznych na smak kawy, bardzo często przywołuje się przykład kaw afrykańskich, znanych z żywego, orzeźwiającego aromatu, z dużą ilością cytrusowych nut.
Jednolite kompozycje, czyli co oznacza „single origin”?
Pochodzenie kawy warto weryfikować również w przypadku odmian określanych mianem „single origin”. – Tego typu propozycje są komponowane w 100% z ziaren Arabiki pochodzących z jednego regionu czy plantacji. Obszar geograficzny i panujące w nim warunki atmosferyczne decydują o bukiecie smakowym danej mieszanki – tłumaczy Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. – Dla przykładu, mieszanka typu „single origin” Le Origini Peru jest skomponowana z ziaren pochodzących z południowoamerykańskiego płaskowyżu, którego mikroklimat stwarza warunki idealne do uprawy kawy intensywnie pobudzającej, z wyczuwalną nutą czekolady i karmelu. Pochodząca z Sarchi odmiana Costa Rica o tropikalnym charakterze wyróżnia się natomiast świeżością i owocowym posmakiem – dodaje ekspert.
Wypalanie dla aromatu
W dostarczanych przez producenta opisach kawy znaleźć możemy również informacje o stopniu palenia. Ten jeden z najważniejszych etapów procesu produkcji decyduje o złożoności bukietu smakowego mieszanki. Dlaczego warto zweryfikować w jaki sposób obrobiono ziarna? Przede wszystkim z uwagi na fakt, że podczas palenia dochodzi do karmelizowania zawartych w kawie cukrów. – Mieszanki poddawane krótkiej obróbce wyróżniają się świeżym, owocowym aromatem. Klasyczne, średnie palenie sprawia, że ziarna cechuje lekko miodowa nuta – tłumaczy Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. – Kawa mocno palona, w przypadku której większa ilość cukrów została skarmelizowana, przypadnie natomiast do gustu wielbicielom czekoladowych aromatów. W takiej propozycji nie wyczujemy kwasowości, ale intensywny, głęboki smak – dodaje ekspert.
Mielenie dopasowanie, czyli jak parzyć kawę?
Wśród informacji widniejących na opakowaniu kawy – w formie tekstowej lub ikonograficznej, znajdą się również wskazówki dotyczące proponowanego sposobu parzenia. Dotyczy to głównie kaw mielonych i wiąże się z grubością mielenia mieszanki, dostosowaną do różnych urządzeń. I tak – mieszanka przeznaczona do przyrządzania w ekspresach ciśnieniowych w kolbie jest średnio mielona. Nieco drobniej obrabia się kawę polecaną do tradycyjnej kafetiery.