Brzozów, 28 lutego 2019 r.
Informacja prasowa
5 sposobów na kanapki z wegańskim paprykarzem
Kanapki są jedną z najpopularniejszych szybkich przekąsek, najczęściej robione z masłem, serem i plasterkiem szynki. A co w przypadku, kiedy ktoś preferuje kuchnię wegańską?
Czy wtedy musi ograniczyć się do chleba z kawałkiem pomidora? Na szczęście kuchnia wegańska zbiera coraz szersze grono zwolenników, a co za tym idzie – coraz bardziej powszechne są gotowe produkty do kanapek takie jak np. wegański paprykarz. Kto nie pamięta go z czasów PRL-u? Niegdyś tworzony z rybnych odpadków, teraz występuje
w zdrowej wersji.
O kuchni wegańskiej można powiedzieć wiele, ale na pewno nie to, że jest nudna. Jest to kuchnia pełna barw, zapachów, wyszukanych przypraw. Podróżujący po świecie kucharze przywożą do Polski coraz to więcej przepisów na wegańskie dania. Jedne wymagają dłuższego czasu przygotowania, inne znacznie mniej.
Zbyt mało czasu na gotowanie
Jeśli szukamy pomysłu na szybką wegańską przekąskę, możemy odrzucić czasochłonne receptury i sięgnąć po popularną przekąskę, czyli kanapkę. W wersji wegańskiej przygotujemy ją z paprykarzem, hummusem, wegańskim smalcem z fasoli czy z pesto. Możliwości jest coraz więcej.
Wegański paprykarz można przygotować samemu w domu, jak również sięgnąć po gotowy produkt. Polski producent zdrowej żywności, marka ViVio, oferuje wegańskie pasty do kanapek. Jedną z propozycji jest wegański paprykarz. Składa się on z gotowanej kasza jaglanej, pomidorów, czerwonej papryki, marchwi, cebuli, czosnku, przypraw i sezamu. Idealnie nada się do wegańskich kanapek na każdą okazję.
5 sposobów na kanapki z wegańskim paprykarzem
Sposób 1 – coś dla dziecka
Kanapki towarzyszą nam od dziecka, pakowane przez rodziców do plecaka, często znajdowane zapleśniałe w trakcie wakacji. Aby urozmaicić dziecięcą dietę, rodzice mogą zastąpić kanapkę z szynką i serem – wege kanapką.
Sposób 2 – coś dla rodzica
Aby zaoszczędzić czas rano, rodzic może zrobić kanapkę z paprykarzem również dla siebie. Sprawdzi się ona jako drugie śniadanie w pracy, oczywiście nie tylko dla rodziców. Zdrowa, lekka przekąska, dająca siłę do dalszej pracy.
Sposób 3 – coś dla przyjaciół
Kiedy po pracy czeka nas spotkanie ze znajomymi lub domowa impreza, paprykarz również powinien na niej zagościć. Chleb możemy zastąpić krakersami i w taki sposób zaserwować gościom wegańskie kanapeczki jako przystawkę.
Sposób 4 – coś na wycieczkę
W weekend wybierając się na piknik poza miasto warto zabrać ze sobą kosz pełen świeżych owoców i małych przekąsek. Wśród nich może się znaleźć słoiczek gotowego paprykarza.
W połączeniu z pełnoziarnistym chlebkiem umili wypoczynek na świeżym powietrzu.
Sposób 5 – coś na podróż
Kanapka sprawdzi się również podczas podróży. Wystarczy, że kupimy po drodze świeży chleb bądź bułki i połączymy je z wegańskim smarowidłem. Innym sposobem jest przygotowanie kanapek w domu i podzielenie się nimi z kompanem podróży. Może to dobry moment na przekonanie kogoś do wegańskich smaków?