Informacja prasowa
Łódź, 16 marca 2017
5-dniowe menu śniadaniowe w stylu orientalnym
Najważniejszym posiłkiem w ciągu całego dnia jest śniadanie. To ono dostarcza nam siły i energii od rana oraz wpływa pozytywnie na nasz nastrój i koncentrację. Prawidłowo skomponowane śniadanie powinno składać się przede wszystkim z produktów bogatych w węglowodany oraz białka, a w mniejszej ilości w tłuszcze. Te wywodzące się z kuchni orientalnej zawierają duże ilości błonnika roślinnego, dlatego warto pamiętać o nich podczas komponowania porannego posiłku. Eksperci marki Jasmeen przygotowali specjalne 5-dniowe menu śniadaniowe w stylu orientalnym dla całej rodziny.
Poniedziałek – bruschetta z tuńczykiem i cieciorką
To bardzo prosty przepis na pyszne śniadanie. Taka propozycja przypadnie do gustu osobom, które uwielbiają zapiekane pieczywo. W połączeniu z orientalnymi składnikami smakuje wyśmienicie.
Składniki:
½ puszki ciecierzycy marki Jasmeen
1 puszka tuńczyka w oleju
2 ząbki czosnku
1 czerwona cebula
1 czerwona papryka
2 bagietki z ciemnego pieczywa
1 garść pietruszki
2 łyżki soku z cytryny
sól i pieprz
Przygotowanie:
Bagietki kroimy na małe kromki, które smarujemy czosnkiem przeciśniętym przez praskę i układamy na nich pokrojoną w piórka cebulę. Następnie odcedzamy cieciorkę i tuńczyka z oleju. Na kromki nakładamy kolejno łyżeczkę ciecierzycy oraz tuńczyka. Całość delikatnie doprawiamy solą oraz pieprzem i wkładamy na około 8 minut do rozgrzanego piekarnika. Po tym czasie gotowe bruschetty polewamy sokiem z cytryny i dekorujemy pietruszką.
Wtorek – warzywa z hummusem
To niezwykle lekka i prosta w przyrządzeniu potrawa, dedykowana osobom, które uwielbiają zaczynać dzień od dużej dawki warzyw i dodatkowo dbają o swoją linię.
Składniki:
½ opakowania hummusu marki Jasmeen
4 łyżki oliwy z oliwek
1 pęczek selera naciowego
4 marchewki
1 żółta papryka
2 zielone ogórki
1 natka pietruszki
kolorowy pieprz
Przygotowanie:
Do miski przekładamy hummus, dodajemy do niego oliwę z oliwek i dokładnie mieszamy. Przygotowaną pastę przekładamy do dwóch małych miseczek i dekorujemy natką pietruszki. Następnie dokładnie myjemy wszystkie warzywa i obieramy seler, marchewki oraz ogórki. Przygotowane warzywa kroimy w długie, pionowe paski. Na dużych talerzach układamy po jednej miseczce z pastą, a obok niej kładziemy pokrojone warzywa, które dla ozdoby i smaku posypujemy kolorowym pieprzem.
Środa – mini omlety z cukinii z pastą harissa i gorczycą
Takie śniadanie to propozycja dla osób lubiących konkretne i syte posiłki. Omlet w takim połączeniu dostarczy nam energii na całą resztę dnia.
Składniki:
2 łyżki pasty harissa marki Jasmeen
1 mała cukinia
3 jajka
2 łyżki dowolnych otrębów
1 łyżka ziaren gorczycy
½ łyżeczki kurkumy
sól i pieprz
Przygotowanie:
Cukinię myjemy, przekrajamy na pół i wyjmujemy z niej pestki. Następnie trzemy ją na tarce, solimy i odstawiamy na kilka minut. Do osobnej miski wbijamy całe jajka, dodajemy otręby i dokładnie mieszamy. Po 10 minutach dodajemy cukinię, gorczycę, odrobinę pieprzu oraz pastę harissa. Powstałą masę dobrze mieszamy i nakładamy za pomocą łyżki na rozgrzaną patelnię. Mini omlety smażymy na małym ogniu z obu stron około 8 minut.
Czwartek – sałatka z cieciorką
Sałatka to bardzo zdrowa forma śniadania. Jest mało kaloryczna i dostarcza naszemu organizmowi niezbędnych składników.
Składniki:
1 szklanka cieciorki z puszki marki Jasmeen
10 pomidorów koktajlowych
1 mała czerwona cebula
1 papryka żółta
2 papryki czerwone
1 mały ogórek zielony
1 główka sałaty karbowanej rzymskiej
sos koperkowo – jogurtowy
Przygotowanie:
Do dużej miski rwiemy na mniejsze kawałki umytą sałatę karbowaną. Następnie kroimy w małą kostkę paprykę żółtą oraz czerwoną, zielonego ogórka, a cebulę w piórka. Wszystkie składniki wrzucamy do miski z sałatą i dokładnie mieszamy. Gotową sałatkę polewamy sosem koperkowo – jogurtowym i dekorujemy pomidorkami koktajlowymi.
Piątek – tortilla z pastą z bakłażana
Śniadanie tego typu idealnie sprawdzi się w menu osób, które o poranku nie mają zbyt wiele czasu. Tortillę bez problemu możemy zapakować na wynos lub zawinąć w folię i delektować się jej smakiem w drodze do pracy.
Składniki:
6 łyżek pasty z bakłażana marki Jasmeen
2 placki tortilli marki Sandra
1 pomidor
2 garście miksu sałat
1 garść oliwek zielonych
2 łyżki oliwy z oliwek
1 żółta papryka
sól i pieprz
Przygotowanie:
Placki tortilli smarujemy dokładnie pastą z bakłażana. Następnie nakładamy na nie miks sałat, pokrojonego na małe kawałki pomidora, paprykę i przecięte na pół oliwki. Tak przygotowane placki polewamy oliwą z oliwek i doprawiamy przyprawami. Następnie zawijamy je w tortillę i podgrzewamy w rozgrzanym piekarniku przez około 8 minut.
Smacznego!
Dodatkowe informacje
Jasmeen to produkty kuchni orientalnej, pochodzące głównie z krajów Bliskiego Wschodu. Najwyższej jakości składniki oraz tradycyjne receptury pozwoliły zachować ich wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Jasmeen to przede wszystkim wyśmienite pasty (baba ghanoush, hummus, tahina), tradycyjne chałwy (waniliowa i z pistacjami), a także warzywa – gotowana cieciorka i bobik, dzięki którym przygotujemy prawdziwie orientalne dania. Wśród produktów znalazł się również tradycyjny, gęsty jogurt Labneh oraz ostra pasta z papryczek chili, czyli popularna w Tunezji i Libii harrisa.
Więcej informacji na temat produktów Jasmeen, znaleźć można na stronie producenta www.levant.pl
Więcej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT Foods – importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności.
Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdza m.in.: uzyskany ośmiokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji znaleźć można na stronie producenta www.levant.pl