Napoje

4 pomysły na rozgrzewające napoje z różnych stron świata

4 pomysły na rozgrzewające napoje z różnych stron świata
Informacja prasowa Warszawa, 18 stycznia 2017 Rozgrzej się! 4 pomysły na rozgrzewające napoje z różnych stron świata Pomysłów na rozgrzewające napoje jest mnóstwo! Jednak co

Informacja prasowa
Warszawa, 18 stycznia 2017

Rozgrzej się! 4 pomysły na rozgrzewające napoje z różnych stron świata
Pomysłów na rozgrzewające napoje jest mnóstwo! Jednak co wybrać, aby było nie tylko smacznie, ale i zdrowo? Proponujemy sięgnąć po tradycyjne napoje z różnych stron świata, które rozgrzewają ich mieszkańców od pokoleń. Większość z nich nie wyobraża sobie dnia bez herbaty z bakaliami, czy naparu z suszonej żurawiny. Przygotuj z nami 4 rozgrzewające napoje, które skutecznie rozproszą największe zimowe mrozy i staną się doskonałą propozycją na wieczory spędzone z przyjaciółmi lub z ulubioną książką, czy filmem.

Turecka herbata z bakaliami
Szklanka gorącej herbaty, to bardzo ważny element dnia dla każdego Turka i śmiało można powiedzieć, że jest to napój narodowy. Według tradycji, herbatę należy zawsze pić w towarzystwie, najczęściej podczas wspólnych biesiad. Zwykle pije się ją z małych szklaneczek. Obowiązkowo herbata powinna być bardzo słodka w smaku, dlatego często dodawane są do niej bakalie, a przede wszystkim uwielbiane przez Turków rodzynki w różnych odmianach.
Składniki:
• 3 łyżeczki liściastej herbaty (najlepiej czarnej, tureckiej odmiany)
• 4 szklanki wody
• 100 g Rodzynek Sułtańskich Bakalland
• Listek mięty
Wodę gotujemy w imbryku (lub małym rondelku) i dosypujemy do niej liście herbaty. Następne do wywaru dodajemy rodzynki i gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut. Gotową herbatę przecedzamy i wlewamy do małych szklanek, do ozdoby dodajemy liście mięty. Herbatę możemy spożywać w towarzystwie innych bakalii: suszonych moreli, fig, daktyli.

Noon Chai z Kaszmiru
Ten wywodzący się z Kaszmiru napój zachwyca przede wszystkim swą niepowtarzalną różową barwą, która powstaje w trakcie przygotowywania. W tradycyjnych domach pity jest z okazji ważnych wydarzeń rodzinnych np. ślubów, czy narodzin, a ze względu na swój różowy kolor herbata nazywana jest napojem zakochanych. Do przygotowania tradycyjnego noon chai, mieszkańcy Kaszmiru wykorzystują lokalną odmianę herbaty, którą przygotowują w samowarze dodając do niej pistacje i migdały. Herbatę możemy również przygotować w domowych warunkach i zachwycić jej smakiem naszych gości.
Składniki:
• 3 szklanki wody
• 2 łyżki herbaty (najlepsza będzie liściasta zielona herbata)
• 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
• Szczypta soli
• Kilka pokruszonych ziaren kardamonu
• 1 laska cynamonu
• 4 gwiazdki anyżu
• 2 szklanki mleka
• 1 łyżka cukru
• 70 g Pistacji Bakalland
• 70 g Migdałów Bakalland

A to już wiesz?  Dobrodziejstwa prosto ze słonecznej Sri Lanki

Do delikatnie gotującej się wody wsypujemy liście herbaty (pamiętajmy, aby nie doprowadzić wody do wrzenia). Do herbaty dodajemy sodę oczyszczoną, sól, kilka ziaren pokruszonego kardamonu, laskę cynamonu, anyż i wszystko gotujemy. Następnie dodajemy cukier, posiekane migdały i pistacje (odrobinę możemy zostawić do posypania gotowej herbaty) i wszystko gotujemy na małym ogniu przez ok. 20 minut. Następnie dolewamy mleko i zwiększamy ogień, doprowadzając wywar do wrzenia. Gotowy napar odcedzamy za pomocą sitka i przelewamy do szklanek. Całość posypujemy posiekanymi orzechami.

Glögg z owocami – skandynawskie grzane wino
Glögg, to rodzaj grzanego wina, które wywodzi się ze Szwecji, ale popularne jest we wszystkich krajach skandynawskich. Szczególną miłością darzą go mieszkańcy Finlandii i Estonii. W smaku przypomina grzane wino popularne również w naszym kraju, jednak jego wersja jest znacznie bogatsza w smaki i aromaty, przede wszystkim dzięki dodatkom takim jak: przyprawy korzenne, świeże jabłka, tymianek i duże ilości bakalii. Wśród Skandynawów to popularny napój podczas Bożego Narodzenia i w okresie noworocznym. Ale dzięki temu, że napój ma niesamowite rozgrzewające właściwości pity jest w przez całą zimę.
Składniki:
• 1 butelka półsłodkiego czerwonego wina
• 2 szklanki soku pomarańczowego
• 150 g Grzańca bakaliowego Bakalland
• 1 świeże jabłko
• 1 gałązka tymianku

W garnku doprowadzamy do wrzenia sok i wsypujemy do niego Grzaniec bakaliowy oraz pokrojone świeże jabłko. Gotujemy przez ok. 15 minut na małym ogniu. Następnie do gotowego naparu dolewamy wino i wkładamy gałązkę tymianku. Gotujemy jeszcze przez maksymalnie 2 minuty. Gotowy napój możemy odcedzić i przelać do kubków. Najlepiej będzie smakował jednak ze wszystkimi dodatkami.
Żurawinowy napar z okolic Bostonu
Okolice Bostonu w stanie Massachusetts, to miejsce które słynie z uprawianej tam żurawiny. Mieszkańcy tych rejonów USA, to prawdziwi smakosze, tego wartościowego owocu, dlatego jednym z popularnych w tych rejonach rozgrzewającym napojem jest napar z suszonej żurawiny, który nie tylko sprawdzi się podczas mrozów, ale również doskonale ugasi pragnienie i wzmocni nasz organizm.
Składniki:
• 2 szklanki soku porzeczkowego
• 100 g Żurawiny Całe Owoce Bakalland
• Sok z 1 połówki cytryny
• 1 łyżeczka miodu
W rondelku gotujemy sok, do którego dodajemy suszoną żurawinę. Wszystkie składniki gotujemy przez ok. 15 minut. Następnie dodajemy sok z połówki cytryny i 1 łyżeczkę miodu. Tak przygotowany napar możemy pić od razu lub przechowywać w lodówce przez ok. 4 dni i rozcieńczać z ciepłą wodą.
_____________________________________________________________________________

A to już wiesz?  Pyszna kawa w trzech odsłonach

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy