Przepisy Walentynki Żywność

4 pomysły na rozgrzewające dania z bakaliami

4 pomysły na rozgrzewające dania z bakaliami
Informacja prasowa Warszawa, 25 stycznia 2017 4 pomysły na rozgrzewające dania z bakaliami Zima to czas, kiedy musimy zadbać o swoją odporność. Jedzenie ciepłych potraw,

Informacja prasowa
Warszawa, 25 stycznia 2017

4 pomysły na rozgrzewające dania z bakaliami

Zima to czas, kiedy musimy zadbać o swoją odporność. Jedzenie ciepłych potraw, które jednocześnie przez składniki w nich zawarte nie wychładzają organizmu, to podstawa jeśli chcemy uniknąć grypy czy przeziębienia. Rozgrzewające dania, dodadzą nam również energii podczas zimowych, krótkich dni, a dzięki swym energetycznym kolorom podkręcą nasz apetyt.
Wybierając składniki potraw, pamiętajmy o tym, aby wśród nich znalazły się takie, które dostarczą naszemu organizmowi siły i energii oraz niezbędnych i potrzebnych zimą składników odżywczych. Dlatego w zimowych daniach nie powinno zabraknąć rozgrzewających przypraw, takich jak imbir, kurkuma czy curry, ale także bakalii: orzechów, miechunki peruwiańskiej, czy rodzynek, które nie tylko będą doskonale smakować, ale również dostarczą naszemu organizmowi potrzebnej w tym czasie witaminy C, magnezu czy żelaza.

Chrupiące grzanki z caponatą ze Złotymi Owocami
Składniki:
• 2 duże bakłażany
• 100 ml oliwy
• 1 czerwona cebula
• 1 laska selera naciowego
• 2 puszki pomidorów
• 100 g zielonych oliwek
• 50 ml octu balsamicznego
• 1 łyżka cukru trzcinowego
• 75 g uprażonych orzechów pinii Bakalland
• 60 g Złotych Owoców (Miechunki peruwiańskiej) Bakalland
• Natka pietruszki
• Sól i pieprz do smaku
• Świeża bazylia
Bakłażany kroimy w kostkę i posypujemy solą, następnie odstawiamy na około 15 minut. Po upływie tego czasu bakłażany delikatnie i dokładnie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Cebulę kroimy w kostkę, a seler w cienkie paski. Wszystko podsmażamy w garnku przez około 6 minut. Następnie dodajemy pomidory. Na osobnej patelni podsmażamy bakłażany. Gotowe dodajemy razem z orzechami, Złotymi Owocami i oliwkami do pozostałych składników. Dusimy wszystko bez przykrycia przez 10 – 15 minut, doprawiamy solą i pieprzem. Gotową caponatę możemy podawać z ciepłymi grzankami. Ozdabiamy listkiem świeżej bazylii.

Rozgrzewająca zupa z soczewicy z orzechami włoskimi
Składniki:
• 0,5 kg boczku wędzonego
• Szczypta soli
• 3 ziarna ziela angielskiego
• 2 listki laurowe
• 5 ziarenek pieprzu
• 1 łyżeczka kolendry
• 2 marchewki
• 1 pietruszka
• Pół selera
• 1 cebula
• 75 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
• 200 g czerwonej soczewicy
• 100 ml przecieru pomidorowego
Boczek pokroimy w kostkę i delikatnie podsmażamy. Następnie w dużym garnku podsmażamy startą marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę. Dodajemy przyprawy i podsmażamy jeszcze wszystko przez ok. 5 minut. Następnie dodajemy opłukaną wcześniej soczewicę. Wszystko zalewamy wodą i gotujemy przez ok 40 minut, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą smakowo. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy. Gotową zupę posypujemy posiekanymi i wcześniej podprażonymi na patelni orzechami włoskimi.

A to już wiesz?  TRIPPA ALLA ROMANA (FLAKI PO RZYMSKU)

Pieczone warzywa z żurawiną i orzechami pecan
Składniki:
• 1 mała dynia Hokkaido
• 0,5 kg brukselki
• 75 g orzechów Pecan Bakalland
• 100 g Żurawiny Całe Owoce Bakalland
• 3 łyżki oliwy z dodatkiem ziół
• Sól i pieprz do smaku
Dynię myjemy i kroimy w kostkę, brukselkę kroimy na połówki. Warzywa polewamy oliwą i dodajemy przypraw do smaku. Dodajemy orzechy i żurawinę. Wszystko dokładnie mieszamy, Następnie wykładamy do naczynia żaroodpornego i przekładamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 35 minut. Gotowe warzywa możemy podawać z grzankami.

Zapiekanka curry z kaszą kuskus i rodzynkami
Składniki:
• 2 szklanki kaszy kuskus
• 100 g Rodzynek bursztynowych Bakalland
• 40 g sera koziego
• Sól i pieprz do smaku
• 2 łyżeczki curry
• Pół łyżeczki startego imbiru
• 2 łyżeczki śmietany do sosów

Kuskus przygotowujemy zgodnie z wytycznymi na opakowaniu. Następnie dodajemy do niego rodzynki, starty imbir, curry, pieprz i sól. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Najpierw układamy pierwszą warstwę kaszy na którą przekładamy pokrojony w plasterki kozi ser i śmietanę. Następnie dodajemy drugą warstwę kaszy. Wierzch posypujemy dodatkowo rodzynkami. Danie wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 15 minut.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy