Wiadomości branżowe

25% więcej zdrowia. Wędliny Morliny o obniżonej zawartości soli

07.07.2011 Komunikat prasowy 25% więcej zdrowia. Wędliny Morliny o obniżonej zawartości soli 07.07.2011 10:29 Mniej Soli PL Pewność wyboru zdrowych i smacznych produktów to radość

07.07.2011

Komunikat prasowy 25% więcej zdrowia. Wędliny Morliny o obniżonej zawartości soli 07.07.2011 10:29 Mniej Soli PL Pewność wyboru zdrowych i smacznych produktów to radość dzielenia się z bliskimi tym, co najlepsze. Marka Morliny zapewnia gwarancję smaku i jakości. Teraz wędliny paczkowane Morliny zostają objęte projektem obniżania zawartości soli o 25%. Zmieniony skład Morlin to przyjemność wyboru najlepszych produktów w trosce o zdrowie całej rodziny. Wędliny Morliny to radość codziennych posiłków. Odpowiednia dieta stanowi podstawę zdrowego stylu życia. Jako konsumenci, jesteśmy coraz bardziej świadomi, że nadmiar soli jest szkodliwy dla funkcjonowania naszego organizmu. Jednak, jak pokazuje Raport Mniej Soli, stworzony przez 4P research mix, nie zdajemy sobie sprawy, że sól to nie tylko kwestia przyprawiania potraw do smaku. Najwięcej znajduje się jej w gotowych posiłkach i przekąskach, a nawet w pieczywie, wędlinach i płatkach śniadaniowych. Dlatego wybór zdrowych produktów spożywczych ma kluczowe znaczenie dla prawidłowej diety. Ważny wybór Obniżenie soli o 25% w produktach Morliny to nowa jakość na rynku wędlin paczkowanych. Innowacyjną recepturą w pierwszej kolejności objęto najbardziej popularne produkty plastrowane: szynka wieprzowa gotowana, wędzonka krotoszyńska, kiełbasa krakowska z indyka, polędwica wędzona z indyka, mielonka tyrolska, polędwica sopocka extra, szynka konserwowa extra, baleron. Portfolio produktów o obniżonej zawartości soli będzie systematycznie powiększane. Marka podkreśla jednak, że jest to pionierskie przedsięwzięcie i zaledwie początek drogi ku zdrowemu i świadomemu żywieniu ? Wybierając Morliny, konsumenci kierują się gwarancją smaku i wysokiej jakości produktów. Dlatego jako pierwsi na rynku zdecydowaliśmy się na zmianę składu wędlin w plastrach obniżając zawartość chlorku sodu o 25% ? mówi Małgorzata Leszczyńska, dyrektor marketingu marki Morliny. ? Ceniony przez konsumentów smak morlińskich wędlin pozostanie praktycznie niezmieniony. Sól ? nikczemny uwodziciel Jak pokazuje raport Mniej Soli, Polak zjada 2-3 razy więcej soli niż przewidują zalecenia Światowe Organizacji Zdrowia. Nadmiar spożywanej soli przyczynia się do zatrzymania płynów wewnątrzustrojowych w organizmie i rozwoju wielu schorzeń takich jak nadciśnienie tętnicze, udar mózgu, zawał serca czy osteoporoza. Co ważne, należy pamiętać że najwięcej spożywanej soli (ok. 60%) zawierają gotowe posiłki spożywane poza domem, sosy i przekąski, pieczywo, wędliny. Sól używana w domu do poprawy smaku potrawy to jedynie ok. 40% spożycia. Komponując posiłki samemu, można łatwo ograniczyć jej ilość poprzez wybór produktów o obniżonej zawartości soli i zastąpienie jej przyprawami. Wiedzieć więcej Opracowanie raportu Mniej Soli oraz dystrybucja wyników miały na celu edukację konsumentów w zakresie problemu nadmiernego spożywania chlorku sodu. Badania wykazały bowiem, że wiele błędnych założeń względem soli bierze się z braku znajomości chociażby prawidłowego nazewnictwa chlorku sodu popularnie zwanego solą. Raport dostarczył wielu ciekawych wniosków. Jednocześnie, prowadzone były działania ujmujące problem soli w bardziej humorystyczny sposób. Na najbardziej popularnym portalu społecznościowym ? Facebooku ? powstał fan page Don Solos. Postać Don Solosa nawiązuje do zdradliwości soli, która czai się wszędzie, ponieważ jest obecna w wielu potrawach i produktach a my nie potrafimy się jej oprzeć. Sól, podobnie jak Don Solos, jest takim uwodzicielem. Na fanpage?u Don Solos porusza tematy uwodzenia w kontekście kuchni i kulinariów. Uruchomiona została również aplikacja pozwalająca kobietom pokonać natrętnego adoratora za pomocą atrybutów kuchennych lub ciętej riposty. Niezależnie do działań na Facebooku, powstała również aplikacja o bardziej emocjonalnym charakterze ? mająca na celu zobrazowanie jak szkodliwy jest nadmiar soli dla organizmu. Aplikacja ?Uratuj roślinkę? wymaga od użytkownika opieki nad zasoloną rośliną. Mechanizm uruchamia proste skojarzenia ? jeśli sól tak szkodzi roślinom, to człowiekowi w nadmiarze na pewno też! Wszystkie działania miały na celu przybliżenie problemu nadmiernego spożywania soli i jej wpływu na funkcjonowanie organizmu. Podejście empiryczne realizowane poprzez raport Mniej Soli zostało uzupełnione działaniami o bardziej humorystycznym charakterze, skierowanymi do młodszej grupy odbiorców. Organizatorzy Akcji mają nadzieję, że te informacje wpłyną na świadome żywienie i wybór produktów pozwalających utrzymać zdrową dietę. Więcej informacji na www.mniejsoli.pl

A to już wiesz?  W trosce o pacjenta

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy