8 października 2018 r.
Na twardo, na miękko, pod postacią omleta lub jajecznicy? W Polskiej kuchni jaja stanowią podstawę wielu propozycji dań, nie tylko śniadaniowych. Pełno w nich witamin, składników odżywczych i cennych minerałów. Już w piątek, 12 października obchodzą swoje międzynarodowe święto. I choć nie są zbyt wyszukanym posiłkiem, to wciąż powstaje mnóstwo wariacji na ich temat.
Bohater nie tylko śniadania
Jajka niewątpliwie posiadają wiele zalet, ponieważ zawierają wszelkie składniki odżywcze potrzebne do budowy tkanek. Znajdziemy w nich m.in. kwasy tłuszczowe omega -3 i omega -6, witaminy z grupy B, a także dobrze przyswajalne żelazo czy wapń. Ze względu na wysoką zawartość beta-karotenu i luteiny, która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB, znacząco poprawiają widzenie. Ich walory szczególnie powinny docenić osoby, które dbają o szczupłą sylwetkę, ponieważ dają poczucie sytości na długo. I choć przyjęło się, że jaja zjadamy głównie na śniadanie, to z powodzeniem możemy serwować je również na kolację lub w formie przekąsek. W towarzystwie bekonu, szynki (np. z indyka firmy Konspol) lub świeżego szczypiorku w smakowitej zapiekance? Ta skarbnica białka i witamin podbiła świat nie tylko pożywnością, ale także elastycznością zastosowania.
Poniżej przedstawiamy garść inspiracji na smakowite dania z jajem w roli głównej.
Jajeczny rulon
Składniki:
• 4 jajka
• ¼ szklanki mleka
• pęczek szczypiorku
• szczypta soli
• szczypta pieprzu
• 200 g żółtego sera
• 4 plastry szynki z indyka marki Konspol
Przygotowanie:
W misce łączymy ze sobą 4 jajka, mleko, pokrojony szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przelewamy przygotowaną mieszankę na patelnię i sypiemy startym serem. Całość smażymy pod przykryciem przez 2 minuty. Na powstały placek nakładamy szynkę z indyka marki Konspol i zwijamy go w rulon. Przekładamy na talerz i posypujemy szczypiorkiem.
Zapiekanka z jajek
Składniki:
• 12 jajek
• 100 ml mleka
• 6 plastrów polędwicy wędzonej z kurczaka Konspol Natura
• 1 zielona papryka
• 1 czerwona papryka
• 1 cebula
• 100 g pieczarek
• 200 g sera żółtego
• szczypta soli
• szczypta pieprzu
Przygotowanie:
W misce łączymy ze sobą jajka i mleko. Dokładnie mieszamy i przelewamy do naczynia żaroodpornego. Kroimy zieloną i czerwoną paprykę w małe kostki i dodajemy do masy. Kroimy polędwicę wędzoną z kurczaka marki Konspol Natura w plasterki, cebulę w piórka. Łączymy ze sobą składniki i posypujemy całość żółtym serem. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą i wkładamy do rozgrzanego do 230 stopni Celsjusza piekarnika na 15 minut.
Smacznego!